Dostupni linkovi

Nuland: Krajnje je vrijeme da se riješi kriza u Makedoniji


Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland poručila je makedonskim političkim liderima da je krajnje vrijeme da se prevaziđe kriza u toj zemlji.

Prema njenim riječima, rješenje treba tražiti u sporazumu koji su lideri četiri najveće političke stranke u Makedoniji postigli 2. juna u Skoplju sa evropskim komesarom Johanesom Hanom.

"Vjerujem da, na osnovu svega što sam vidjela kod političkih lidera, problem može da se prevaziđe. Ostalo je da se razriješi još nekoliko pitanja. Podržavam razgovore koje lideri vode sa komesarom Hanom", naglasila je Nulandova, koja se sastala sa liderom vladajuće stranke VMRO-DPMNE u Makedoniji Nikolom Gruevskim.

Gruevski, koji je i premijer Makedonije, istakao je prijateljske odnose između dvije zemlje zasnovane na Deklaraciji o prijateljstvu iz 2008. godine.

On je rekao da su neophodni napori da bi Makedonija mogla da bude primljena u članstvo NATO-a na samitu u Varšavi.

Razgovori između Viktorije Nuland i Nikole Gruevskog trajali su oko pola sata.

Viktoriju Nuland su prije ulaska u zgradu Vlade dočekali antivladini kamperi koji su nosili parole na engleskom, zastave SAD i Makedonije i uzvikivali protiv Vlade i premijera.

Nulandova se sastala i sa liderom najveće opozicione stranke Socijaldemokratskim savezom Makedonije Zoranom Zaevim, a na sastanku je izražena saglasnost o neophodim promjenama za funkcionisanje institucija, sudstva, medija, kao dijela procesa za promjenu državnog sistema, saopšteno je iz te stranke.

Nakon sastanka sa liderom Demokratske unije za integraciju Alijem Ahemtijem saopšteno je da je predsjednik najveće političke formacije makedonskih Albanaca podijelio svoje stavove u vezi sa političkom krizom, da su razmijenjena mišljenja o evroatlantskoj perspektivi Makedonije, sporu sa Grčkom u vezi sa nazivom, kao i problemima zemlje i država iz regiona sa borcima koji odlaze u "Islamsku državu" da bi ratovali u Siriji i Iraku.

Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi nakon prijevremenih parlamentarnih izbora, a kriza je intenzivirana krajem januara kada je Gruevski optužio Zaeva za pokušaj državnog udara, a lider opozicije počeo da objavljuje snimke koji optužuju vlast za kriminal i korupciju.

U Skoplje će sjutra doputovati evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han.

XS
SM
MD
LG