Dostupni linkovi

Porošenko sazvao vanrednu sjednicu zbog Desnog sektora


Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko sazvao je vanrednu sjednicu vojnog kabineta Vijeća za nacionalnu sigurnost u naporima da okonča konfrontaciju između boraca iz radikalnih nacionalističkih grupa i policije nakon smrtonsne pucnjave u zapadnom gradu Mukačevu.

Ukrajinske snage sigurnosti su tražile predaju naoružane grupe Desni sektor, nakon oružanih sukoba 11.jula u kojima je ubjeno najmanje troje ljudi.

Konfrontacije su ponovo skrenule pažnju na tenzije između vladinih snaga i nacionalističkih grupa koje su imale važnu ulogu u protestima koji su doveli do svrgavanja proruskog predsjednika Viktora Junaukoviča prošle godine, ali sad predstavljaju izazov za prozapadne lidere na vlasti.

Vlasti su započele operaciju 11.jula čiji je cilj bio razoružavanje pripadnika desnog sektora u blizini Mukačeva, ali oni su se izgleda sakrili u šume u blizini granice sa Mađarskom i Slovačkom.

Zvaničnici su naveli da su se samo dvojica pripadnika ove grupe predali, a da su se 12 njih usprotivili.Poptom je došlo do sukoba.

Desetine pripadnika Desnog sektora protestovali su u Kijevu i drugim velikim gradovima Ukrajine i zahtijevali ostavku ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova.

XS
SM
MD
LG