Dostupni linkovi

Moore: Mnogi predmeti seksualnog nasilja nijesu procesuirani


Misija OSCE-a predstavila je Izvještaj o borbi protiv nekažnjivosti za seksualno nasilje u oružanim sukobima u BiH i zapazila stvarni i zajednički trud entitetskih i pravosudnih institucija u zadovoljenju pravde za preživjele žrtve seksualnog nasilja.

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore kazao je tim povodom novinarima u Sarajevu da je dokazivanje pravde izuzetno važno za sve pa i za žrtve seksualnog nasilja, te da kao partner BiH žele učiniti sve da pravda bude i zadovoljena.

Mnogi predmeti seksualnog nasilja nisu dosad procesuirani, a mnogi slučajevi nisu prijavljeni. Moramo shvatiti osjetljivost u prijavljivanju takvih slučajeva, ali i osigurati da pravda bude zadovoljena, kao i neka vrsta naknade za žrtve - kazao je.

Izvještaj je urađen u partnerstvu s pravosudnim organima, tijelima i instuitucijama u BiH, Ambasadom Velike Britanije i drugima.

Pravna savjetnica OSCE-a Nela Sefić precizirala je da su pravosudni organi FBiH, RS i Brčko Distrikta od 173 predmeta ratnih zločina do sada okončali 35 pravosnažnih predmeta koji su uključivali navode o seksualnom nasilju protiv 45 osoba.

27 predmeta okončano je osuđujućim presudama protiv 34 počinitelja. Prema saznanjima Misije OSCE-a u fazi istrage je oko 400 predmeta, a oko 50 ih uključuje navode o seksualnom nasilju - navodi ona.

XS
SM
MD
LG