Dostupni linkovi

Crna Gora slavi Dan državnosti


Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, i isti datum 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

Predsjednici brojnih zemalja svijeta, uključujući i prvog čovjeka SAD Baraka Obamu, kao i predsjednika Kine Si Đipinga, čestitali su crnogorskom kolegi Filipu Vujanoviću Dan državnosti Crne Gore 13. jul.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović položio je povodom Dana državnosti Crne Gore vijenac na spomenik “Partizanu borcu” u spomen parku Gorica u Podgorici.

U pratnji predsjednika Vujanovića bio je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragan Samardžić.

Narodni zbor, povodom Dana ustanka i državnosti Crne Gore, održava se ispred obnovljenog spomenika na Ljubotinju.

Vujanović sinoć je priredio svečani prijem u Plavom dvorcu na Cetinju.

Vujanović je kazao da je na nama obaveza i odgovornost da afirmišemo i razvijamo Crnu Goru kao trajnu i prosperitetnu zajednicu svih njenih građana,što, kako je rekao, dugujemo velikanima četiri crnogorske dinastije i svima onima koji su kroz brojna iskušenja

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Ranko Krivokapić, uručio je u petak Trinaestojulske nagrade, najveće nacionalno priznanje dramskom piscu Ljubomiru Đurkoviću, profesorici na Univerzitetu Crne Gore, Vesni Kilibarda i slikaru Srđanu Vukčeviću.

XS
SM
MD
LG