Dostupni linkovi

Darko Šarić proglašen krivim za šverc kokaina


Specijalni sud u Beogradu proglasio je danas Darka Šarića krivim za krijumačarenje 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Prvostepenom presudom Šarić je osuđen na 20 godina zatvora.

Pored Šarića i svi ostali optuženi su, kako je objavio “Blic” na svom portalu, proglašeni krivim.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u završnoj riječi predložilo Specijalnom sudu da Šarića i ostale osudi na maksimalnu kaznu zatvora od 30 do 40 godina zatvora, dok je Šarić tvrdio da nema dokaza da on organizator šverca kokaina i da su mu optužbe izmontirane voljom bivše vlasti.

Tužilaštvo smatra da za optužene nema olakšavajućih okolnosti, dok je otežavajućih na pretek, jer su sve "radili sa direktnim umišljajem, a pobude su bile isljkučivo sticanje enormne finansijske koristi".

Za svedoke saradnike tužilaštvo je predložilo znatno manje kazne.

Tako je predložio da Nebojša Joksović dobije ne više od šest mjeseci zatvora, Radan Adamović ne duže od deset, dok je za Draška Vukovića tražio ne više od osam mjeseci.

Proces koji se vodio po šest spojenih optužnica protiv ukupno 36 okrivljenih, od kojih je još njih 14 u bjekstvu, počeo je u oktobru 2009. godine hapšenjem prvih osumnjičenih i zaplijenom oko dvije tone kokaina u Urugvaju, a kasnije je više puta proširen.

Na optuženickoj klupi Specijalnog suda u Beogradu su osim Šarića još devet optuženih, drugih devet je zaključilo sporazum o priznanju krivice, a trojica su dobila status svedoka saradnika.

Na optuženičkoj klupi su osim Šarića, Nikola Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić, Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stojiljković, Marko Dabović i Aleksandra Mišić.

U aprilu 2013. godine u Specijalnom sudu u Beogradu je krenulo objedinjeno suđenje Šarićevoj grupi po šest optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

U bjekstvu su još Rodoljub Radulović, Goran Soković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Marko Račić, Vladimir Račić, Mihajlo Đoković i Nebojša Sretenović.

Za njima je raspisana Interpolova potjernica.

XS
SM
MD
LG