Dostupni linkovi

Očekuje se objava sporazuma o iranskom nuklearnom programu


Očekuje se da će danas predstavnici velikih sila i Irana objaviti da su postigli istorijski sporazum kojim bi se ograničio sporni iranski nuklearni program, a zauzvrat bi Iran dobio ukidanje sankcija, navode izvori bliskik pregovorima u Beču.

Pregovori u ovoj rundi danas ulaze u 17. dan i već su ostvarili rekord kao najduži pregovori na ministarskom nivou na jednom istom mestu od kada je postignut sporazum u Dejtonu kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini 1995. godine.

Predstavnici šest svetskih sila - SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija plus Nemačka, pokušavaju da se usaglase sa Iranom o uvođenju proverljivih kontrola njegovog nuklearnog programa čime bi se osiguralo da neće moći da proizvede atomsko oružje, a zauzvrat bi Iranu bile ukinute međunarodne sankcije koje guše zemlju od 2006. godine.

U Beču od kraja juna pregovarački sto ne napuštaju glavni u pregovorima - državni sekretar SAD Džon Keri i njegov iranski kolega Mohamad Džavad Zarif. Drugi šefovi diplomatija su dolazili i odlazili, a svi su stigli juče ili će stići danas, pa se očekuje da će biti prisutni da bi se objavilo postizanje sporazuma.

Sve strane se slažu da je korak po korak ostvaren značajan napredak. Pregovarači rade na finalizaciji teksta od oko 100 strana.

Šef iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi rekao je da su tehnički pregovori zapravo završeni. Ostaje delikatniji deo, a to su politički elementi.

XS
SM
MD
LG