Dostupni linkovi

Cipras: Grčka spremna na kompromis


Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da je spreman na kompromis sa evropskim kreditorima i da bi dogovor mogao da bude postignut večeras na samitu evrozone.

Možemo postići dogovor večeras ako sve strane to žele, rekao je Cipras novinarima po dolasku u Brisel na samit 19. zemalja članica evrozone. Dogovor, kako je rekao, dugujemo onima koji Evropu žele ujedinjenu, a ne podeljenu, preneo je "Gardijan".

Nemačka kancelarka Angela Merkel je po dolasku u Brisel na samit evrozone o Grčkoj poručila da sporazuma neće biti pos vaku cenu, dok je francuski premijer Fransoa Oland rekao da će sve biti učinjeno da do dogovora dođe.

"Najvažnija valuta je izgubljena. To je poverenje. Neće biti sporazuma po svaku cenu", izjavila je kancleraka Nemačke, najvećeg grčkog kreditora i predvodnika tvrde struje kada je reč o restrukturi i otpisu grčkog duga, preneo je Gardijan.

Premijer Francuske, koju smatraju saveznikom Grčke, je, pak rekao novinarima da će na sastanku biti učinjeno sve što je moguće da budu prihvaćene reforme koje je predložila Grčka u zamenu za dobijanje preko potrebne finansijske pomoći.

"Ovo nije samo pitanje Grčke, ovde se radi o Evropi", upozorio je Oland.

XS
SM
MD
LG