Dostupni linkovi

Tusk: Umesto samita EU, sastanak lidera evrozone


Predsednik Saveta Evropske unije Donald Tusk otkazao je samit lidera zemalja članica koji je u nedelju popodne trebalo da se održi u Briselu i umesto njega zakazao samit lidera evrozone.

“Otkazao sam samit EU. Samit evrozone počinje u 16 časova i trajaće dok se ne dogovorimo o Grčkoj”, saopštio je Tusk preko svog tviter naloga.

Tako će se danas popodne u Briselu okupiti samo šefovi 19 država koje dele zajedničku valutu, umesto lidera svih 28 članica EU.

Tuskova odluka tumači se kao odraz rešenosti da se Grčka zadrži unutar evrozone uprkos sinoćnjem neuspelom ministarskom sastanku evrogrupe.

Pre šefova država i vlada, ministri finasija evrogrupe treba da se sastanu jutros ponovo u Briselu pošto sinoć ni posle devet sati rasprave nisu uspeli da se slože da li da podrže grčki plan za novi program pomoći ili da odseku Grčku od zajedničke evropske valute.

“Nismo uspeli da se složimo, nastavićemo sutra ujutru”, rekao je kasno sinoć novinarima holandski ministar i šef evrogrupe Jeren Dajselblom i dodao da postoji “problem poverenja” u grčke vlasti.

Kriza se razbuktala nakon što je velika većina grčkih glasača prošle nedelje na referendumu odbila da prihvati plan štednje koji su joj poverioci nametnuli kao uslov za novi program finansijske pomoći iz Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

XS
SM
MD
LG