Dostupni linkovi

Cakalatos: Kreditori bi trebalo da prihvate većinu predloga Atine


Novi grčki ministar finansija Euklidis Cakalatos izrazio je danas uverenje da će kreditori prihvatiti "većinu predloga o grčkom dugu" iz predloga Atine, navodeći moguću razmenu grčkih obveznica s Evropskom centralnom bankom (ECB).

Ukoliko kreditori prihvate razmenu grčkih obveznica u iznosu od 27 milijardi evra, "lakše ćemo moći da ispunimo rokove za otplatu duga", rekao je Cakalatos u grčkom parlamentu koji razmatra ponudu koji su Grci predstavili kreditorima za nastavak finansijske pomoći toj zemlji.

Razmena obveznica je bio zahtev bivšeg ministra finansija Janisa Varufakisa. Grčka se trenutno finansira prodajom državnih obveznica, ali joj je od izbijanja dužničke krize 2010. godine, uskraćeno da se na kreditnom tržištu zadužuje na dugi i srednji rok, već samo može da izdaje kratkoročne obveznice.

Ukoliko bi Grčka mogla da izdaje dugoročne obveznice koje bi preuzeo Evropski mehanizam za stabilnosti (mehanizam rukovođenja finansijskom krizom u evrozoni), te obveznice bi bila prebačena ECB-u, koji bi tako otpisao deo duga Grčke.

Grčka treba da otplati više od šest milijardi evra ECB-u u julu i avgustu. U tekstu grčkog predloga reformi, izmedju ostalog se navodi da Grčka treba da reši problem državnog duga, koji iznosi 320 milijardi evra, odnosno 180 odsto bruto domaćeg proizvoda.

U dokumentu od 13 strana koji ministri finansija zemalja zone evra treba da razmotre u subotu, grčka vlada se obavezuje da će sprovesti veliki deo mera koje su predložili međunarodni kreditori 26. juna, mada su ih potom Grci ;odbacili na referendumu.

XS
SM
MD
LG