Dostupni linkovi

Evropske i azijske berze rasle zbog prijedloga Grčke


Berze u Evropi i Aziji pozitivno su reagovale na prijedloge za ekonomske reforme koje je vlada Grčke predstavila kreditorima u Briselu.

Indeks vodećih britanskih akcija Stoxx 50 porastao je za 2,3 odsto, a njemački DAX za 2,1 odsto.

Azijska berza je ostvarila rast pošto je Grčka predložila kreditorima finansijsku reformu, ali i pošto je Kina predložila nove mjere kako bi zaustavila pad berze.

Međutim, mnoge azijske berze su već sedmicu u minusu.

Šangajski indeks porastao je za 5,3 odsto, južnokorejski Kospi za 0,2 odsto, Hang Seng indeks iz Hongkonga za 2,5 odsto, dok je australijski indeks porastao za 0,4 odsto. Japanski indeks Nikkei 225 niži je za 0,4 odsto.

Grčka je zatražila treći paket pomoći vrijedan 53,5 milijardi eura i naizgled popustila zahtjevima kreditora zbog novih mjera štednje. Za uzvrat, Grčka se nada da će dobiti značajne olakšice za vraćanje duga kreditorima, prenio je AP.

"Sa brojem institucija koje se sada slažu da Grčka treba da ima olakšice za vraćanje duga, prijedlozi koje nudi Atina ukazuju na spremnost da se nađu na pola puta odgovarajući na zahteve kreditora za reforme", rekao je tržišni analitičar Džasper Louler, dodajući da je za proteklih pet mjeseci Grčka sada "najbliža dogovoru".

Nade da će Grčka obezbijediti dogovor za pomoć i spriječiti izlazak iz eurozone povećane su uslijed dogovorenog sastanka lidera Evropske unije, koji će biti održan u nedjelju u Briselu, ocijenio je AP.

XS
SM
MD
LG