Dostupni linkovi

SANU se oglasio povodom godišnjice genocida u Srebrenici


Srpska akademija nauka i umjetnosti (SANU) danas je, povodom događaja u vezi sa rezolucijom o Srebrenici u UN, ocijenila da je građanima Srbije i državi najpotrebnije utvrđivanje i suočavanje sa istinom do koje će sami doći.

"Posebno ako se u vidu ima samo naše istorijsko iskustvo u 20. vijeku, kada smo se suočavali sa granicama biološke održivosti. Naš stav je posebno pojačan zahtevom predlagača da njihove zaključke bezpogovorno interiorizujemo i uključimo u obrazovni proces", navela je SANU u saopštenju.

Kako se navodi, "Izvršni odbor SANU će predložiti Predsedništvu SANU formiranje posebnog odbora koji bi se bavio izučavanjem razloga i okolnosti koje su dovele, kao i događanja i toka prethodnih ratnih sukoba na našim prostorima, čiji bi rad bio zasnovan na metodologiji moderne istoriografije i postojećim dokumentima i koji bi bio otvoren za uvid i svaki oblik stručno-naučne kritike ili predloga, ma sa koje strane dolazili".

"Izlišno je da navodimo koliko se gnušamo zločina činjenih samo zbog etničke odrednice žrtava i smatramo da je teški put ka rasvetljavanju činjenica i približavanje istini najmanji zajednički imenitelj našeg duga prema nevinim žrtvama", navela je SANU.

XS
SM
MD
LG