Dostupni linkovi

Crna Gora: Uručene Trinaestojulske nagrade


Dramski pisac, Ljubomir Đurković, profesorica na Univerzitetu Crne Gore, Vesna Kilibarda i slikar Srđan Vukčević, ovogodišnji su dobitnici Trinaestojulske nagrade, najvišeg državnog priznanja.

Nagradu laureatima je dodijelio predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić.

Đurković je nagradu dobio za dramsku trilogiju "Grci", Vesna Kilibarda za knjigu "Njegoš i Italija", a Srđan Vukčević za izložbu "Hipsonovo jezero".

Predsjednik parlamenta, Ranko Krivokapić, rekao je da je 13. jul ono što nas uvijek okupi, a laureti uvijek daju novu mogućnost da vidimo Crnu Goru u njenom trajanju.

"Svaka od vaših stvaranja otvori novi prozor svijetu koliko je osebujna Crna Gora. Više nego ikad vezujete Crnu Goru za njenu antičku dihotomiju", rekao je Krivokapić

On je rekao da su "neki državu vidjeli kao Spartu, državu spremnu da se bori i gine za slobodu".

"A mi smo uvijek znali da ne bi bilo spartanske Crne Gore, da nema atinske Crne Gore, a to je ona Crna Gora pravih vrijednosti i otvorena da čuje i istok i zapad", rekao je Krivokapić.

On je rekao da nam samo prave vrijednosti donose trajanje, navodeći da je 13. jul slava takve Crne Gore.

Književnik Ljubomir Đurković, nakon uručivanja nagrade, rekla je da nagrada nosi ime najbitnijeg datuma za Crnu Goru. On je naveo da mu je priznanje koje je dobio najznačajnije koje je dobio do sad, dok je profesorica na UCG, Vesna Kilibarda, istakla da joj je zadovoljstvo što nagradu dobija za knjigu o Njegošu i Italiji na datum koji je vrlo bitan za crnogorsku istoriju.

Slikar Srđan Vukčević rekao je da je stvaraoce naročito važno izvojevati slobodu i nezavisnost umjetnika, a u cilju vječne spomeni životima i nepresušnim inspiracijama za rad.

XS
SM
MD
LG