Dostupni linkovi

Bivšem pripadniku Škorpiona 15 godina zbog ubistva srebreničkih civila


Bivši pripadnik srpske paravojne formacije Škorpioni Milorad Momić danas je na sudu u Osijeku prvostepeno osuđen na 15 godina zatvora zbog likvidacije šestoro srebreničkih Bošnjaka u julu 1995. u Trnovu.

Taj slučaj osječki sud preuzeo je od srpskog tužilaštva za ratne zločine.

Sudsko vijeće je, kako je prenijela agencija Hina, zaključilo da je dokaznim postupkom utvrđeno da je Milorad Momić počinio ratni zločin protiv civila, pri čemu je značajno pomogao video snimak događaja, koju su napravili sami počinitelji.

Sudsko vijeće nije prihvatilo Momićevu odbranu da nije pucao u žrtve, već da je bio pasivni posmatrač, jer se na video zapisu vidi da su svi počinioci aktivno učestvovali u fizičkom i psihičkom zlostavljanju mladića, kojima su na kraju pucali u leđa i glavu. Momiću je produžen istražni zatvor u kojem se nalazi od avgusta prošle godine.

Momićev advokat Tomislav Filaković najavio je žalbu.

Optužnica je teretila Momića (51) da je kao pripadnik paravojne jedinice Škorpioni u mjestu Godinske Bare kod Trnova u BiH, s još četvoricom poznatih i nekoliko nepoznatih pripadnika te jedinice - pošto su preuzeli zarobljenu šestoricu mladih Bošnjaka s područja Srebrenice, od kojih trojicu maloljetnih - odveo zarobljenike u blizinu borbenog položaja, po nalogu svog komandanta Slobodana Medića, gdje su oni strijeljani.

Momić je zajedno s ostalima pucao u leđa civilima, kojima su ruke bile vezane. Zatim su oni preostaloj dvojici naredili da prenesu tijela u obližnji ambar, a potom i njih ubili. Tijela žrtava su polili benzinom i zapalili.

Momić je u Hrvatskoj već bio osuđen prvostepeno za ratni zločin 1991. u Berku, kod Vukovara, odakle je i rodom.

Taj slučaj je Vrhovni sud vratio na ponovljeno suđenje.

Momić je na osnovu interpolove potjernice uhapšen na jugoistoku Francuske kod Grenobla gde se godinama skrivao pod lažnim imenom (Guy Monier). U septembru 2011. izručen je Hrvatskoj.

Njegovo izručenje tražila je i Srbija zbog ubistva šestoro srebreničkih Bošnjaka u Trnovu, ali je on izručen Hrvatskoj, koja je poslije od srpskog tužilaštva preuzela i taj slučaj.

Pripadnicima jedinice Škorpioni su za egzekuciju Bošnjaka u julu 1995. u mjestu Godinske Bare kod Trnova izrečene pravosnažne presude, na osnovu optužnice koja je podignuta nakon prikazivanja snimke egzekucije na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom 2005. godine.

XS
SM
MD
LG