Dostupni linkovi

Hadžićeva obrana kaže da je zahtjev za ukidanjem suđenja opravdan


I dok se bivši premijer tzv.SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem optužen za ratne zločine Goran Hadžić bori s tumorom mozga u Srbiji, gdje je pušten iz haškog pritvora na privremenu slobodu, strane u njegovom postupku nastavljaju pravnu bitku na Haškom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) – u vezi nastavka procesuiranja optuženog, javlja dopisnik RSE.

U petak je njegova obrana odgovorila na pisanu argumentaciju optužbe, osporavajući njeno mišljenje „da je zahtjev za ukidanjem procesuiranja preuranjen“.

Obrana je naime istakla kako je nalaz neuro-onkologa koji je pregledao Hadžića prije dva mjeseca, kao i njegova prognoza u vezi očekivanja ishoda bolesti optuženika „dovoljna osnova za utvrđivanje nalaza“.

Iako je istaknuto da ukoliko je tužiteljstvo i tačno u procjeni – kako bi se suci trebali uzdržati od odluke o sudbini procesa „dok imaju samo izvještaj spomenutog onkologa“, obrana je napomenula kako ubrzo dolaze i drugi medicinski nalazi „koji će potvrditi da zahtjev za ukidanjem postupka nije preuranjen“.

Branitelji su podsjetili kako svaki optuženi ima pravo na prisutnost u sudnici prilikom suđenja te da bolest, koja ga u tom spriječava, nije nešto dobrovoljno.

Obrana je zatražila i alternativno zaustavljanje procesa, dok je tužiteljstvo prije par sedmica zatražilo od sudaca – dovršenje suđenja koje je do sada trebalo biti dovršeno – da se Hadžić nije razbolio potkraj prošle godine (kada je zaustavljeno).

Tužiteljstvo je sucima predložilo niz tehničkih detalja kako bi se suđenje moglo završiti, poput primjerice – da se odriče unakrsnog ispitivanja svih preostalih svjedoka obrane (u sudnici) čije iskaze obrana predoči sudijama u pisanoj formi.

Hadžić je, kao zadnji haški bjegunac, uhapšen 2011.godine, a u zadnjem haškom suđenju se tereti po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika na pobunjenom području Hrvatske (1991-1993). U optužnici se navodi kao član udruženog zločinačkog poduhvata na čelu sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem.

XS
SM
MD
LG