Dostupni linkovi

Kapetan Dragan na ispitivanju u splitskom tužilaštvu


Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, koga Hrvatska tereti za ratne zločine, doveden je danas u splitsko Županijsko državno tužilaštvo, gdje će biti ispitan u prisustvu tužioca iz Šibenika i branioca po službenoj dužnosti.

Vasiljković, koga su australijske vlasti nakon više od devet godina juče izručile Hrvatskoj, u splitsko tužilaštvo doveden je pod posebnim mjrama i jakom policijskom pratnjom, javila je Hina.

Vasiljković će, kako se očekuje, otkazati advokatu Darku Staniću, koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti, i izabrati novog advokata.

Navodno, Vasiljevićeva supruga je jutros stupila u kontakt sa splitskim advokatom Vinkom Ljubičićem, tražeći da on zastupa kapetana Dragana.

Odluku o tome Ljubičić bi, kako navodi agencija, trebalo da donese tokom poslijepodneva.

Nakon gotovo desetogodišnjeg ekstradicionog postupka, Vasiljković je stigao na zagrebački aerodrom kao prvi australijski državljanin koga je ta država izručila zbog ratnog zločina.

Zbog osetljivosti situacije kapetan Dragan je, navode mediji, smešten u posebno zatvorsko krilo i u ćeliji je sam - daleko od ostalih zatvorenika.

Advokat Stanić očekuje da će optužnica protiv Vasiljkovića biti podignuta odmah nakon što ga ispitaju tužioci, s obzirom da je bilo dovoljno vremena da se prikupi sav dokazni materijal.

Vasiljković, koji ima i državljanstvo Srbije, u Australiji je živeo pod imenom Daniel Sneden, uhapšen je u Pertu 2006. godine i od tada se nalazio u ekstradicionom zatvoru, osim perioda koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. godine, nakon kojeg je na osnovu odluke Vrhovnog suda ponovo uhapšen.

Vlada Australije je u novembru 2012. donijela odluku da kapetana Dragana izruči Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog "natezanja" i pokušaja odbrane da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem koji je podnet 2005.

Kapetana Dragana Hrvatska traži u vezi optužbi za ratne zločine počinjene u vrijeme kada je bio komandant u Krajini 1991. i 1992. godine.

Prema optužnici koju je objavilo Tužilaštvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da budu ubijeni i komandovao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo, negira sve optužbe.

XS
SM
MD
LG