Dostupni linkovi

Albaniji tri boda, za utakmicu prekinutu u Beogradu


Sud za spotsku arbitražu u Lozani (CAS) dodelio je Albaniji službenu pobjedu 3:0 sa prekinutog meča protiv Srbije u Beogradu u oktobru.

CAS je, takođe, kaznio Srbiju odigravanjem sljedeća dva meča kod kuće bez publike, uz kaznu od 100.000 eura.

Sud u Lozani je odbacio žalbu Srbije, a prihvatio albansku, jer nije pronašao dokaz da su Albanci odbili da nastave meč, dok smatraju da je prekid uslijedio usljed loše organizacije utakmice i nasilnog ulijetanja navijača koji su napali goste.

Zbog toga CAS smatra Fudbalski savez Srbije (FSS) odgovornim za prekid meča na stadionu Partizana, a ne Albaniju, pa je zbog toga utakmicu registrovao službenim rezultatom 0:3.

Albanci su kažnjeni samo sa 100.000 eura jer su odgovorni za ulijetanje drona tokom utakmice koji je nosio zastavu sa nacionalističkim i patriotskim simbolima.

Ovom odlukom, koji sada treba da registruje UEFA, Albanija će biti izjednačena sa Danskom na diobi drugog mjesta u grupi I sa po deset bodova, dva manje od lidera Portugalije.

Srbija će sada imati -2, pa je i definitivno ostala bez šansi da se plasira na Evropsko prvenstvo u Francuskoj sljedeće godine.

Niko od čelnika Fudbalskog saveza Srbije (FSS) se nije javljao na pozive B92 da prokomentarišu odluku CAS.

Odluku CAS je na svom Twitter profilu proslavio je albanski premijer Edi Rama napisavši da je "pravda zadovoljena".

XS
SM
MD
LG