Dostupni linkovi

Peking najavio pomoć Avganistanu za snage sigurnosti


Kina će pomoći Avganistanu slanjem sigursnosne opreme i obukom avganistanskih snaga, rekao je danas kineski predsjednik Si Đinping, dan nakon što su kineski zvanični nadgledali prve mirovne pregovore između vlasti u Kabulu i talibana.

Pakistan je domaćin sastanka čiji je cilj okončanje više od 13 godina dugog rata u susjednom Avganistanu, gdje su talibani pokušavali da ponovo uspostave tvrdu liniju islamističkog režima nakon što su svrgnuti sa vlasti vojnom intervencijom koju su predvodile SAD, 2001.

Peking želi da Avganistan bude stabilan, pošto brine zbog separatističkih grupa u Kini, u zapadnom regionu Sinđijangu, koji se graniči sa ovom zemljom centralne Azije.

"Povećavanje bezbjednosne saradnje odgovara interesima obje zemlje. Kina će i dalje slati Avganistanu bezbjednosne zalihe, tehnologiju, opremu i pružaće pomoć u obučavanju", rekao je Si avganistanskom predsjedniku Ašrafu Ganiju na sastanku u Rusiji.

Susret je održan u Ufi, na samitu lidera organizacije BRIKS, ( Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika ) tokom kojeg se razgovara i problemu sigurnosti u Avganistanu.

U saopštenju nije navedeno više detalja o kineskoj pomoći, ali Peking se odavno zalaže za bolju saradnju sa Avgansitanom, naročito nakon povlačenja američkih trupa.

Kina kaže da ne žili da zamijeni zapadne trupe u Avganistanu, ali je obećala da će igrati "veliku" komercijalnu ulogu u pomoći za obnovu zemlje.

XS
SM
MD
LG