Dostupni linkovi

MMF snizio prognozu rasta za ovu godinu


Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je prognozu rasta globalne privrede za ovu godinu, jer su, kako je saopšteno, uzete u obzir posljedice nedavnog pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Za narednu godinu, MMF je, međutim, zadržao istu projekciju rasta svjetske ekonomije, uprkos grčkoj dužničkoj krizi i nedavnim previranjima na kineskim finansijskim tržištima, prenosi Capital.ba.

U revidiranom izvještaju "Perspektive svjetske ekonomije", MMF navodi da će BDP globalne ekonomije ove godine porasti 3,3 odsto, što je 0,2 procentna poena niže u odnosu na projekciju iz aprila, dok će privredni rast svjetske ekonomije u narednoj godini ubrzati na 3,8 odsto, što je nepromijenjeno u odnosu na raniju prognozu.

Najveći dio krivice za obaranje ovogodišnje prognoze rasta, MMF je svalio na nižu prognozu rasta privrede SAD, čija je ekonomija, kako podsjeća ta institucija, u prvom kvartalu registrovala negativan privredni rast zbog neuobičajeno hladne zime i jačanja dolara.

MMF je, međutim, zadržao istu prognozu rasta za eurozonu, uprkos tome što je Grčka na ivici bankrota i izlaska iz eurozone.

„Situacija u Grčkoj do sada nije izazvala nikakvu značajniju krizu. Pravovremene političke akcije bi trebalo da pomognu u upravljanju takvim rizicima“, navodi se u najnovijem izvještaju vašingtonskog kreditora.

U zemljama u razvoju, privredni rast je ugrožen zbog niskih cijena sirovina, pooštravanja finansijskih uslova povezanih sa ekonomskim uravnoteženjem u Kini i geopolitičkih faktora, navodi MMF.

U proteklih mjesec, pojedine akcije na kineskih berzama su potonule za preko 30 odsto, što je primoralo vladu u Pekingu da preduzme dodatne akcije radi spriječavanja sunovrata vrijednosti akcija.

XS
SM
MD
LG