Dostupni linkovi

Merkel: Regija može prosperirati samo ako Bosna i Hercegovina napreduje


Njemačka kancelarka Angela Merkel boravi u posjeti Bosni I Hercegovini. Nakon sasatanka sa članovima Predsjedništva BiH je izjavila kako Njemačka I BiH imaju dobre bilateralne odnose, ali da se još mnogo toga treba uraditi.

Merkel je najavila kako će u Beču ove godine biti nastavljeni razgovori o njemačko-britanskoj inicijativi za provođenje reformi u BiH,o kojoj će raspravljati premijeri Zapadnog Balkana

“Zašto to radimo, jer uz evropsku perspektivu svih zemalja regije, u Bosni i Hercegovini vidimo probleme koji se moraju prevazići I smatramo da su oni posebno komplikovani, ali da cjelokupna regija može prosperirati samo ako se Bosna I Hercegovina napreduje”, poručila je Merkel.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je rekao kako je Kolektivni šef države sa njemačkom kancelarkom razgovarao I o vremenu koje dolazi.

“ Vrlo jasno sam rekao da BIH nije idealna zemlja u kojoj je sve organizovano, ali je zemlja koja koja u poređenju sa teškoćama koje je imala, ipak, dobro funkcioniše”, kazao je Ivanić.

Merkel se susrela I sa predsjedavajućim Vijeća ministara BIh Denisom Zvizdićem.

U toku su razgovori sa Majkama Srebrenice, a njemačka kancelarka Merkel će posjetiti i umjetničku galeriju posvećenu genocidu u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG