Dostupni linkovi

Klaus: Evro je za Grke ludačka košulja koja ih sputava


Bivši češki predsednik Vaclav Klaus nazvao je evro ludačkom košuljom koja sputava Grke i apelovao da se Grčkoj ne pozajmljuju pare dok ne izadje iz evrozone i ne vrati se drahmi."Grčka je zarobljena u ludačkoj košulji. Evro je za nju ludačka košulja. Umesto da Grci mogu ludačku košulju da svuku i da uhvate malo daha, svi im govore: samo tako ostanite, mi ćemo vam malčice pomoći", kazao je Klaus u intervjuu češkom radiju koji je danas objavljujen na njihovom sajtu.

Klaus je rekao da veruje da će Grčkoj biti odobrene nove pozajmice, ali da će to biti tragedija za ljude koji u toj zemlji žive.

"Da je Grčka imala svoju drahmu već odavno bi se upalilo crveno svetlo uzbune i Grčkoj bi prestali da pozajmljuju novac... Ukoliko dobiju nove kredite zemlja će ostati u krizi koja nema kraja. Grčkoj se mogu pozajmiti pare ali tek nakon nečeg. To nešto je izlazak Grčke iz evrozone", kazao je nekadašnji arhitekta češkog puta u tranziciju.

Po Klausovom mišljenju što duže Evropa bude držala Grčku u evrozoni, to će biti veći njeni problemi, a Grčka, kako je naglasio, nije ni smela svojevremeno da bude primljena u evrozonu.

XS
SM
MD
LG