Dostupni linkovi

Papa Franja danas u Boliviji


Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja danas boravi u Boliviji, u drugoj zemlji na njegovoj turneji po Južnoj Americi gde će održati misu u Santa Kruzu, a zatim će se sastati sa predstavnicima sveštenstva i učestvovati na drugom svetskom skupu narodnih pokreta.

Papa je stigao juče u Boliviju, u La Paz, gde ga je na aerodromu dočekao bolivijski predsednik Evo Morales. Papa je pohvalio Boliviju zato što je preduzela "važne korake" da uključi siromašne i marginalizovane u politički i ekonomski život te najsiromašnije južnoameričke zemlje.

On je, međutim, i istakao da katolička vera ima duboke korene u Boliviji i da i dalje "baca svetlo na društvo i doprinosi razvoju nacije i izgradnji njene kulture" i izrazio želju da katolička crkva nastavi da igra važnu ulogu u društvu u kome vlada predsednika Eva Moralesa nastoji da ograniči njen uticaj.

Morales, prvi predsednik te zemlje domorodačkog porekla, došao je na vlast boreći se za 36 domorodačkih grupa u zemlji i upisao je njihova prava u ustav. Pod njegovim vođstvom bolivijska privreda se razvila. On se međutim suprotstavio lokalnoj katoličkoj crkvi nizom antiklerikalnih inicijativa, uključujući i nov ustav po kome je većinski katolička Bolivija postala sekularna zemlja.

Čim je Morales došao na vlast 2006, Biblija i krst sklonjeni su iz predsedništva.

Morales, poznat po svojim socijalističkim stavovima, na dočeku pape podsetio je da je katolička crkva u prošlosti bila na strani onih koji ugnjetavaju bolivijski narod, od kojih je tri četvrtine domorodačkog porekla.

On je, međutim, dodao da su se stvari promenile sa ovim papom i da bolivijski narod pozdravlja papu Franju kao nekog ko "pomaže oslobađanje našeg naroda". "Onaj ko izda siromašnu osobu, izdaje papu Franju", istakao je bolivijski predsednik.

XS
SM
MD
LG