Dostupni linkovi

SE kritikovao Srbiju zbog kršenja ljudskih prava


Nekažnjavanje ratnih zločina, diskriminacija i nedostatak medijskih sloboda ozbiljno ugrožavaju vladavinu ljudskih prava u Srbiji, navodi se u danas objavljenom izvještaju Komesara za ljudska prava Savjeta Evrope Nilsa Mužnieksa.

Skoro 90.000 raseljenih lica, od kojih je više od 20.000 Roma sa Kosova, još se suočavaju sa velikim problemima i ne mogu da ostvaruju osnovna ljudska prava.

Mnogi Romi nemaju mogućnosti da dobiju lična dokumenta, dok romska djeca, često, nemaju pristup kvalitetnom obrazovanju, navodi se u izvještaju.

Komesar SE za ljudska prava izrazio je zabrinutost zbog upornog nekažnjavanja pojedinih ozbiljnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

U izveštaju se navodi da je domaći sud dosada okončao relativno mali broj ratnih zločina iz devedesetih i kritikuju se i učestali verbalni napadi i prijetnje koje dobija tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

U svom novom izvještaju o Srbiji Mužnieks je pohvalio donošenje novog seta medijskih zakona, ali je izrazio žaljenje što se o medijskim slobodama govori u visoko polarizovanom i politizovanom okruženju, što značajno umanjuje šanse za napredak u ovom polju.

"Pozivam političare u Srbiji da se uzdrže od zapaljivih opaski o novinarima i ostalih pritisaka na medije koji vode u autocenzuru i obeshrabruju novinare u ovavljanju njihove važne uloge", navodi se u izveštaju.

Mužnieks je kritikovao činjenicu da je država vlasnik najznačajnijih medija, uključujući novinsku agenciju Tanjug, kao i radio i TV stanica u većim gradovima.

Godišnje se za finansiranje ovih medija izdvoji se 25 miliona eura iz državnog budžeta, navodi se u tekstu dokumenta.

XS
SM
MD
LG