Dostupni linkovi

Vatrogasci iz Srbije se obučavali u Rusiji


Više od 180 pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije završilo je obuku u Rusiji i te dodatne kvalifikacije, između ostalog, treba da ih osposobe da se još uspješnije nose sa šumskim požarima, saopšteno je danas u Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu.

"Obuka je trajala od kraja juna do početka jula pod rukovodstvom ruskih kolega iz tamošnjeg Ministarstvo za vanredne situacije i Srpsko-ruskog humanitarnog centra, i najpre je organizovana za predstavnike rukovodećeg sastava Sektora za vanredne situacije MUP-a", navodi se u saopštenju.

Za vrijeme boravka u Rusiji pripadnici Sektora za vanredne situcije upoznali su se sa djelovanjem odeljenja Federalne vatrogasne službe i Sveruskog naučno-instraživačkog instituta Vatrgasne odbrane Ministarstva za vanredne situacije Rusije.

"Kurs je podrazumijevao i praktične vještine tako da je u okviru obuke organizovana pokazna vježba u okviru koje su se uvježbavala dejstva pri eksplozija gasa i izlivanju naftnih derivata", podvlači se u saopštenju SRHC-a.

Načelnik Uprave za vanredne situacije grada Beograda Rade Milošević, jedan od polaznika obuke, rekao je da je posebno koristan deo koji se ticao mobilizacije snaga u vanrednim situacijama, planova evakuacije, načina uzbunjivanja u vanrednim situacijama, i deo koji se ticao utvrđivanja uzroka požara.

Obuka srpskih stručnjaka uglavnom je obavljena u Sankt-Peterburškom univerzitetu državne vatrogasne službe Ministarstva za vanredne situacije Rusije, a odvijala se u skladu sa programom "Sistem antikriznog upravljanja ruskog Ministarstva za vanredne situacije", i u koordinaciji sa stručnjacima Srpsko-ruskog humanitarnog centra.

XS
SM
MD
LG