Dostupni linkovi

Uhapšen uposlenik diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u Parizu


Kako saznaje Klix.ba, SIPA je jutros u Sarajevu uhapsila Velida Hamdičevića, konzularnog savjetnika u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH u Parizu.

On je uhapšen u predmetu kodnog naziva "CD“, koji provodi zajednički istražni tim iz BiH i Francuske, a odnosi se na krivična djela organiziranog kriminala i trgovine ljudima.

Tužilaštvo BiH je istragom utvrdilo da je jedan od uposlenika diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u Parizu, sudjelovao u nezakonitim aktivnostima koje se odnose na izdavanje dokumenata i omogućavanje putovanja i boravka većem broju osoba uglavnom romske nacionalnosti sa područja BiH, radi činjenja krivičnih djela u Francuskoj.

Ta osoba je uhapšena u Sarajevu, stavljen pod nadzor i onemogućen mu je doticaj sa službenim dokumentima, te će vrlo brzo biti prebačen u Tužilaštvo BiH.

Postupajuća tužiteljica Posebnog odjela za organizovani kriminal Diana Kajmaković, u stalnom je kontaktu sa timom koji vodi istragu a ostvarena je značajna saradnja sa SIPA-om i Ministarstvom vanjskih poslova BiH.

"Tužilaštvo BiH i tužiteljstvo Francuske zajednički provode ovu akciju na najvišoj profesionalnoj razini. Ova zajednička akcija potvrđuje da je Tužilaštvo BiH jak pravosudni partner drugim tužiteljstvima u EU i da ima nulti stepen tolerancije prema koruptivnim ponašanjima i zloupotrebama službenog položaja, naročito u slučajevima kada se zloupotreba položaja odnosi na trgovinu ljudima u kojoj učestvuju visoko pozicionirani službenici u institucijama BiH", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

XS
SM
MD
LG