Dostupni linkovi

EU zabrinuta što Priština nije osnovala Specijalni sud za ratne zločine


Direktor za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji, Jean-Eric Paquet, izrazio je zabrinutost danas u Prištini što Skupština Kosova još uvjek nije uspjela da osnuje Specijalni sud za ratne zločine.

Evropski zvaničnik danas prisustvuje petoj plenarnoj sednici Dijaloga o procesu Stabilizacije i pridruživanja, gdje je od kosovskog premijera, Ise Mustafa, zatražio da vlada razmotri mogućnosti za formiranje suda.

“Jasno nam je da jedan takav proceš nije lak i svjesni smo posvećenosti Vlade Kosova, ali nadamo se da će se ovo pitanje razmotriti i riješiti”, rekao je on.

Formiranje Specijalnog suda donijeće pravdu žrtvama i pomoćiće jačanju zakona i pravosudnog sistema na Kosovu.

Evropski zvaničnik je takođe izrazio zabrinutost oko političkog dijaloga Kosova i Srbije, zbog nepostizanja sporazuma. Od kosovskog premijera Paquet je zatražio da se otvorena pitanja što prije riješe.

„Dozvolite me da ohrabrim vas i vašu ekipu da se više angažujete u ovom dijalogu. Smatram da se vi i srpska strana trebate vratiti u kancelariju gospođe Mogherini sa rješenjima za otvorena pitanja. Ovo je veoma važno za normalizaciju odnosa“, kazao je on.

Evropska komisija je 30. aprila usvojila prijedlog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za Kosovo, a koji je trebao biti potpisan u junu ove godine, da bi stupio na snagu početkom 2016.

Sporazum još uvjek nije potpisan, a Paquet navodi da se o tome vode razgovori sa zemljama članicama Evropskog savjeta.

XS
SM
MD
LG