Dostupni linkovi

Ekonomisti od Merkelove traže otpis dugova Grčkoj


Ekonomisti Tomas Piketi, Džefri Saks i još troje njihovih kolega, pozvali su nemačku kancelarku Angelu Merkel da se saglasi s otpisom grčkog duga kako "bi bila izbegnuta dalja katastrofa".

Ekonomisti u otvorenom pismu navode da je Grčkoj potrebno veliko smanjenje duga, kao dodatak reformama koje se traže od Atine.

Pismo je objavio američki magazin "Nejšn" i u njemu se navodi da je, zahtevima kreditora za mere štednje, Grčka već dovedena do duboke ekonomske krize.

"Trenutno, od grčke vlade se traži da uperi pištolj u čelo i povuče obarač", navodi se u pismu. "Nažalost, metak neće ubiti samo budućnost Grčke u Evropi. Kolateralna steta će biti ubistvo evrozone kao svetionika nade, demokratije i prosperiteta".

"Lek koji su prepisali nemačko Ministarstvo finansija i Brisel iscrpeo je pacijenta, nije izlečio bolest", navodi se i pismu.

S obzirom na to da se Merkelova sada smatra ključem u odluci da li će kreditori pristati na poziv Atine da ublaže uslove pomoći, ekonomisti su je pozvali da "razmotri korekciju kursa, kako bi izbegla dalju katastrofu i omogućila Grčkoj da ostane u evrozoni".

Naša poruka kancelarki Merkel je jasna - tražimo od Vas da preduzmete liderski potez koji će biti od značaja za Grčku,Nemačku, a i za ceo svet, navodi se u pismu i ističe:

"Istorija će vas pamtiti po onome što budete uradili ove sedmice".

XS
SM
MD
LG