Dostupni linkovi

Žene u crnom postavile simbolični memorijal u Srebreničkoj ulici


Aktivistkinje "Žena u crnom" podsetile su danas na žrtve zločina u Srebrenici, postavljanjem pločice sa brojem 8.372, koliko je zvanično stradalih Bošnjaka u tom zločinu, a obeležje je postavljeno u Srebreničkoj ulici u Beogradu.

Ovo je jedna u nizu akcija kojima ova organizacija podseća na zločin koji se desio 1995. godine.

Aktivistkinje zahtevaju da se 11. juli proglasi danom sećanja na žrtve u Srebrenici, kao i da se u Beogradu obezbedi prostor za trajno spomen-obeležje.

"Naše podizanje siomboličkog memorijala žrtvama u Srebrenici je nenasilni bunt protiv poricanja genocida, kako u državi tako i u društvu. Beograd je dužan da da lokaciju za izgradnju trajnog spomenika žrvtama u Srebrenici, ako bi dao doprinos drugačijoj moralnoj klimi i poretku", kazala je aktivistkinja Staša Zajović.

Ona je istakla da su "Žene u crnom" mnogo puta tražile lokaciju za spomenik, a to što trajnog i zvaničnog obeležja još nema, prema njenim rečima, dokaz je da se klima u gradu i čitavoj državi nije promenila i da je potreban ozbiljan raskid s prošlošću.

Aktivisktinje su mermernu pločicu sa brojem 8372 "uzidale" u kaldrumu u Srebreničkoj ulici. Istaknut je bio i tarnsparent sa porukom "Nismo zaboravili 20 godina od genocida u Srebrenici".

XS
SM
MD
LG