Dostupni linkovi

Milanu Lukiću odbijena žalba


Žalbeno vijeće Haškog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odbilo je zahtjev vođe paravojnih formacija Milana Lukića za ponovnim razmatranje presude Raspravnog vijeća po kojoj je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Lukić je naime pokušao još jednom stvoriti alibi za više okrutnih ubojstava građana nesrpske nacionalnosti u Višegradu pa je nakon pronalaska novih 5 potencijalnih svjedoka uputio Žalbenom vijeću zahtjev za ponovnim razmatranjem presude iz 2009.godine, a koja je potvrđena u 2.stupnju 2012.godine.

Žalbeno vijeće je podsjetilo kako je Lukić, kao rezervni pripadnik policije, osuđen za više masovnih ubojstava 1992.godine - na obali rijeke Drine, u Pionirskoj ulici, na Bikavcu i u tvornici Varda. Također, da Žalbeno vijeće prema pravilima suda ima pravo razmatrati presudu - ukoliko utvrdi da postoje nove činjenice – što Lukiću u zahtjevu za ponovnim razmatranjem nije uspjelo.

Naime suci su većinom (4 odbijenice i jedno izdvojeno mišljenje) utvrdili da novi svjedoci daju samo dodatne činjenice o već potpuno razmotrenim pitanjima tijekom suđenja, ali i podsjetili na žrtve koje su kao preživjeli dali iskaz o zločinima, identificirajući Lukića kao vođu počinitelja.

Lukić je u zahtjevu pokušao kompromitirati i neke svjedoke haške optužbe – optužujući ih za namještanje iskaza, no suci su odbacili i te pokušaje, zaključujući da se ne radi o dokaznoj vrijednosti u vezi zločina za koje je odgovarao.

Trenutno Lukić izdržava doživotnu kaznu zatvora u Estoniji, iz kojeg je ove godine uputio zahtjev da ga se premjesti negdje drugdje „zbog jezičnih barijera i udaljenosti od obitelji“.

XS
SM
MD
LG