Dostupni linkovi

Opozicija u RS: Nije moguće reaktiviranje odluke o referendumu


Poslanici Saveza za promjene u Narodnoj skupštini RS-a upozorili su danas da nije moguće reaktiviranje odluke o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH te da se referendumska pitanja iz 2011. i ono koje sada predlaže predsjednik RS-a Milorad Dodik u potpunosti razlikuju.

Opozicionari u RS-u naglašavaju da su protiv političkog avanturizma Milorada Dodika te da će to spriječiti, a u narednim danima će zauzeti stav kako će glasati na posebnoj sjednici parlamenta RS-a o ovoj temi.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govadarica izjavio je danas novinarima u Banjoj Luci da su na Kolegiju Narodne skupštine RS-a od savjetnika predsjednika RS-a Siniše Karana dobili potvrdu da se sada radi o potpuno novom referendumskom pitanju, u odnosu na ono koje je bilo 2011., kada je u parlamentu usvojena odluka o referendumu u RS.

On je napomenuo da i opozicija u RS ima velike zamjerke na rad Suda i Tužilaštva BiH, ali "žele da ukažu i na anomalije koje pravi Milorad Dodik, spreman na sve da zaštiti kriminal i korupciju u RS“.

Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj bi na zahtjev predsjednika Milorada Dodika trebalo da bude reaktivirana odluka o raspisivanju referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH bit će održana 14. ili 15. jula, zavisno kada se završi još jedna posebna sjednica, odlučio je danas Kolegijum entitetskog parlamenta.

Ranije je za 14. jula zakazano posebno zasjedanje Skupštine RS-a o informaciji o poslovanju "Elektroprivrede RS“, a čije održavanje traže poslanici opozicije.

Po Dodikovim ranijim najavama, referendum u RS-u bi se mogao organizirati u prvoj sedmici septembra.

Referendumsko pitanje trebalo bi da glasi: "Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametnute zakone od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?"

Narodna skupština RS-a je još 2011. godine donijela odluku o referendumu na kojem su se građani trebali odrediti prema neustavno i neovlašteno donesenim zakonima viskog predstavnika, a posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali je tu odluku tada Dodik suspendovao, a otvoren je strukturalni dijalog o pravosuđu u BiH.

XS
SM
MD
LG