Dostupni linkovi

Kolumbija: Predsjednik smijenio visoke vojne zvaničnike


Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos izjavio je u ponedjeljak da je smijenio visoke zvaničnike oružanih snaga nakon što je organizacija Human Rights Watch izvijestila da su kolumbijski vojni zapovjednici umiješani u izvansudska pogubljenja.

"Ove promjene su normalne i neophodne procedure", izjavio je Santos na konferenciji za štampu. On je smijenio zapovjednika kopnene vojske generala Jaimea Alfonsa Lasprillu, zapovjednika mornarice admirala Hernannda Willsa i zapovjednika vojne avijacije generala Guillerma Leona.

HRW, organizacija za zaštitu ljudskih prava čije je sjedište u New Yorku, objavila je 24. juna izvještaj, koji je Santos odbacio, a prema kojem je "veliki broj generala i pukovnika" bio u toku s izvansudskim pogubljenjima civila koja su se odvijala "sistematski" između 2002. i 2008. godine.

Vojnici su ubijene civile prikazivali kao gerilce poginule u ratu kako bi dobili odlikovanja. U izvještaju se navode imena generala Juana Pabla Rodrigueza i Jaimea Lasprille. Oba generala su umiješana u 76 izvansudskih pogubljenja, koliko je registrirao HRW na temelju podataka kolumbijskog pravosuđa.
Kolumbijsko tužilaštvo istražuje više od 3.000 slučajeva.

XS
SM
MD
LG