Dostupni linkovi

Izetbegović u Londonu: Genocid se ne smije ponoviti


Na centralnoj britanskoj manifestaciji obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici u Westminsterskoj opatiji u Londonu govorio je i bošnjački član Predsjedništva BiH.

“ Okupili smo se kako bismo se sjetili 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su ubijeni u Srebrenici prije 20 godina, i da izrazimo poštovanje hiljadama onih koji su preživjeli genocid i morali nastaviti život sa trajnim naslijeđem tragedije. Okupili smo se da bismo pokušali shvatiti i osvrnuti se na ono što se dogodilo u Srebrenici, da naučimo lekciju o genocidu i kako bismo razumjeli njegove posljedice”, rekao je na početku govora Izetbegović.

Globalna javna osuda genocida pomoći će da se takva zla više nikada ne ponove, smatra Izetbegović.

“Velika Britanija je prva u Evropi i svijetu održala komemoraciju povodom genocida u Srebrenici, te promovisala istinu o onome što se tamo dogodilo. Također je prva otpočela edukaciju o genocidu kako bi cijeli svijet bio upoznat sa ovim tragičnim događajem. Velika Britanija je jedina zemlja na svijetu koja je proglasila Dan sjećanja na Srebrenicu" istaknuo je Izetbegović.

XS
SM
MD
LG