Dostupni linkovi

Istraživanja javnog mnjenja daju blagu prednost opciji "ne"


Posljednja istraživanja javnog mnjenja objavljenja uoči samog kraja glasanja pokazuju da su građani na referendumu u Grčkoj u većini glasali "ne" ali je to rezulata sa vrlo velikom maginom greške, navodi Reuters.

Ankete su objavaljene danas odmah po zatvranju birališta u 18 sati centralnoevropskom vremenu, budući da je dan uoči referenduma bilo zabranjeno objavljivanje rezulata istraživanja javnog mnjenja.

Referendum je organizovala vlada premijera Aleksisa Ciprasa, koji je pozvao birače da glasaju protiv "straha" i "terorizma" odbacujući recept evropskih čelnika nakon šest godina recesije.

Ipak rasprostranjeni strah za poziciju Grčke u eurozoni i Evropskoj uniji natjerao je mnoge birače da kažu "da" zahtjevima Brisela i i drugih kreditora i provođenje fisklanih reformi.

Ako izgubi, Cipras je obećao da će se podnijeti ostavku i omogućiti da nova vlada provodi teške reforme koje predviđaju smanjenje potrošnje i povećanje poreza koje Evropska unija traži u zamjenu za nove kredite i otpis 300 milijardi dolara dugova.

XS
SM
MD
LG