Dostupni linkovi

Mustafa: ZSO najteža tema u razgovorima sa Beogradom


Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da je u razgovorima o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije tema Zajednice opština sa srpskom većinom jedna od najtežih.

"Kosovska delegacija se pokazala korektnom i konstruktivnom da se pronađe rešenje u okviru ustavnog i zakonskog sistema Kosova.

Sa druge strane srpska strana je insistirala da asocijacija vrši neke od poslova centralne i lokalne vlasti kao i da zaposleni koji rade taj posao imaju status državnih službenika", napisao je Mustafa na fejsbuk nalogu.

On ocenjuje da bilo koje rešenje koje će stvoriti asimetričnu relanost vlasti ne samo da će biti štetno za Kosovo već i za prijatelje kosova koji su pomogli u demokratskoj i institucionalnoj izgradnji zemlje, jer bi proizvelo nefunkcionalan i neperspektivan sistem.

"Zainteresovani smo da pronađeno najbolje rešenje koje će pomoći integraciji Srba i koji će im stvoriti prostor za razvoj i životnu perspektivu, kao i svim građanima naše zemlje”, piše Mustafa.

Prema njegovim rečima predstavnici Kosova spremi su "da potroše još mnogo vremena i energije za rešenje koje će biti održivo, koje će stvoriti stabilnost u zemlji i regionalnu stabilnost i evropsku perspektivu".

"Takva rešenja nisu idelna ona su posebno teška za one koji pregovaraju i koji treba da donesu odluke, međutim takva rešenja olakšavaju naš život”, zaključuje Mustafa na fejsbuku.

XS
SM
MD
LG