Dostupni linkovi

Šulc: Grčka mora uvesti drugu valutu ako pobedi opcija "ne"


Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je za nemački radio Dojčlandfunk da će Grčka morati da uvede drugu valutu ukoliko na referendumu pobedi opcija "ne", prenose agencije.

"Da li Grčka ostaje u evrozoni posle referenduma? Svakako da ostaje, ali ako pobedi opcija 'ne', zvanična Atina će morati da uvede drugu valutu, jer evro više neće biti na raspolaganju kao sredstvo plaćanja", kaže Šulc.

Šulc je dodao da u trenutku kada neko uvede novu valutu, on tada izlazi iz evrozone.

"Ovo su elementi koji mi pružaju nadu da građani Grčke danas neće zaokružiti opciju 'ne'", ističe Šulc.

U međuvremenu, nemački ministar finansija Volfgang Šojble, poslao je ove nedelje daleko pomirljiviju poruku Atini, rekavši za nemački list Bild da je pred Grcima izbor da zadrže evro ili da privremeno ostanu bez njega.

I italijanski premijer Mateo Renci izjavio je za italijanski list Mesađero da će, bez obzira na ishod referenduma, Evropljani morati da obnove pregovore.

"Kada vidite penzionera kako plače ispred banke vi shvatite da jedna država, koja je toliko važna za svet zbog njene kulture, ne može završiti ovako", poručuje Renci, aludirajući na fotografiju agencije AFP od subote, na kojoj 77-godišnji penzioner Jorgos Kacifotijadis plače ispred banke u Solunu, jer ne može da podigne svoju ušteđevinu.

"Čim se referendum završi, moramo da obnovimo pregovore, a niko toga nije svesniji od nemačke kancelarke Angele Merkel", ističe Renci.

Kaže, međutim, da je nemoguće spasiti Grčku bez obavezivanja grčke vlade.

"Reforma penzijskog sistema, borba protiv utaje poreza, formiranje novog tržišta rada, sve to zavisi od nje", ističe Renci.

XS
SM
MD
LG