Dostupni linkovi

Postignut privremen dogovor o nuklearnom programu Irana


Svetske sile i Iran postigli su privremeni sporazum oko olakšavanja sankcija za Islamsku republiku, između mnogih spornih pitanja u dugoročnom nuklearnom sporazumu za koji se pregovarači nadaju da će biti dogovoren u narednih nekoliko dana, potvrdile su diplomate za agenciju Asošiejted pres.

Aneks koji su sačinili eksperti, jedan od pet koji će činiti kompletni sporazum, daje obrise koje će američke i međunarodne sankcije biti podignute i koliko brzo. Diplomate su rekle da će viši zvaničnici sedam zemalja koje učestvuju u pregovorima, što podrazumeva američkog državnog sekretara Džona Kerija i iranskog ministra spoljnih poslova Džavida Zarifa, potpisati kompletan paket dokumenata.

Ipak, ovaj sporazum ukazuje na to da su se strane u pregovorima približile sveopštem dogovoru koji bi uspostavio deceniju restrikcija na iranski nuklearni program u zamenu za desetine milijardi dolara ekonomske pomoći za Iran.

Zvaničnici opisuju skidanje sankcija kao najtrnovitije neslaganje između Irana i SAD, što je dovelo do međunarodnog pritiska usmerenog na iransku ekonomiju. SAD i većina sveta strahuju od iranskog obogaćivanja uranijuma i pratećih aktivnosti kao puta za dostizanje nuklearnog naoružanja, dok Iran za to vreme tvrdi da su njegove nuklearne ambicije ograničene na struju i ostale mirnodopske aktivnosti.

XS
SM
MD
LG