Dostupni linkovi

Britanski ambasador u UN negativno o reakcijama na tekst rezolucije o Srebrenici


Ambasador Velike Britanije u UN Metju Rajkroft (Matthew Rycroft) ocenio je danas da političke reakcije na predlog rezolucije o Srebrenici "jasno pokazuju da nije učinjeno dovoljno da se napravi stvarni iskorak u pravcu pomirenja, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u širem regionu".

"To je izvor zabrinutosti za Savet bezbednosti", naveo je Rajkroft u pismu koje je danas uputio predsedavajućem Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladenu Ivaniću.

Rajkroft je napisao da se slaže sa ocenom da rezolucija Saveta bezbednosti mora da uvaži činjenicu da je u bosanskom ratu bilo nevinih "žrtava na svim stranama, uključujući Srebrenicu i okolne oblasti."

Takođe je podsetio da je, kao reakcija na prethodno Ivanićevo pismo njemu, tekst britanskog predloga rezolucije o Srebrenici dodatno izmenjen.

"Sa ranama iz prošlosti mora se uhvatiti u koštac, podrškom žrtvama i izvođenjem počinilaca zločina, ko god da su oni, pred lice pravde", napisao je Rajkroft u odgovoru na pismo koje mu je prethodno uputio Ivanić.

Prema njegovoj oceni, "proces pomirenja mora biti kompletiran, kako bi svi narodi Bosne i Hercegovine mogli da se okrenu budućnosti, samouvereno i sa nadom."

"To su oduvek bile naše namere, ali, kao odgovor na vaše pismo, uneli smo neke dodatne izmene u tekst kako bi to učinili još jasnijim", napisao je britanski ambasador.

Rajkroft je, međutim, ocenio da se "istinsko pomirenje ne može graditi na neodlučnosti ili na odbijanju prihvatanja poteza iz prošlosti i suočavanja sa njima", i poručio Ivaniču da su i "međunarodni i domaći sudovi" potvrdili da se zločin u Srebrenici podvodi pod definiciju genocida na osnovu Konvencije o prevenciji i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine.

XS
SM
MD
LG