Dostupni linkovi

Beograd: Položen venac na Titov grob povodom Dana ustanka


Delegacija Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji, Avnojevskog foruma "Josip Broz Tito" i Jugoslovenskog centra "Tito" danas je položila venac na grob Josipa Broza Tita povodom Dana ustanka 4. jula - godišnjice podizanja oružanog ustanka naroda Jugoslavije 1941. godine protiv fašističkih okupatora.

Informativna služba Društva za istinu o NOB i Jugoslaviji podsetila je ; saopštenju da je na današnji dan, pre 74 godine, Politbiro CK KPJ na čelu sa Josipom Brozom Titom, doneo Odluku o dizanju oružanog ustanka naroda Jugoslavije i poveo Narodno-oslobodilačku borbu za oslobođenje zemlje od fašističkih nemačko-italijanskih okupatora i njihovih satelita.

Odmah po donošenju te odluke podizani su ustanci u svim krajevima Jugoslavije: u Srbiji – 7. juli, u Crnoj Gori – 13. juli, u Sloveniji – 22. juli, u Bosni i Hercegovini i Hrvatsskoj 27. juli i Makedoniji – 2. oktobra 1941. godine.

Kako je navedeno, četvorogodišnja Narodno-oslobodilačka borba završena je pobedom nad fašizmom i njihovim ustaškim kvislinzima i četničkom kolaboracijom u kojoj je za pobedu i slobodu, kako je navedeno, palo 305.000 boraca narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije/Jugoslovenske armije koja je bila pod Titovim vođstvom.

U saopštenju piše, da je venac položen u znak zahvalnosti Josipu Brozu Titu i članovima Politbiroa CK KPJ koji su sa Titom doneli i pobedonosno krunisali tu istorijsku odluku: Edvardu Kardelju, Aleksandru Rankoviću, Milovanu Đilasu, Ivi Loli Ribaru, Ivanu Milutinoviću, Sretenu Žujoviću, Francu Leksošeku, Svetozaru Vukmanoviću Tempu i Radi Končaru.

XS
SM
MD
LG