Dostupni linkovi

Šulc: Ukrajina i Rusija da se vrate pregovorima


Evropska unija apelovala je na Ukrajinu i Rusiju da načine ustupke i postignu dogovor u vezi sa isporukama gasa.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je juče pred ukrajinskim parlamentom da Rusija treba da se vrati pregovorima sa Ukrajinom kako bi se postigao dugoročni sporazum.

Govoreći o sukobima u Ukrajini Šulc je rekao da se Minski sporazum, odnosno primirje krši skoro svakodnevno i pozvao sve strane da poštuju prekid vatre.

"Zadržaćemo sankcije Rusiji sve dok i duh i slovo Minskog sporazuma ne bude u potpunosti ispoštovano, kao i druge međunarodne obaveze", rekao je Šulc.

On je rekao da sve strane i međunarodna zajednica moraju da učine sve u svojoj moći da spriječe dalje eskalaciju sukoba.

"Jedino održivo rješenje je političko uz poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine. Političko rješenje može da se pronađe samo zajedno sa Rusijom", rekao je Šulc.

On je rekao da je Evropska misija izdvojila 13 milijardi evra kao pomoć u stabilizaciji Ukrajine u cilju smanjenja sve većih socijalnih jazova i obnove privrede u toj zemlji, objavljeno je na veb sajtu Šulca.

"Gasprom" je prekinuo isporuke gasa ukrajinskom "Naftogasu" 1. jula nakon novog pokušaja Kijeva da isposluje veći popust od Moskve.

XS
SM
MD
LG