Dostupni linkovi

Državni savjet Grčke odbacio predstavku koja osporava legalnost referenduma


Državni savjet, najviši grčki administrativni sud, odbacio je u petak predstavku koja osporava legalnost referenduma koji će u nedjelju biti održan u Grčkoj i tako uklonio svaku pravnu prepreku javnoj konsultaciji o kojoj je odlučila vlada, doznaje se iz sudskih izvora.

Predstavku su uložile u srijedu dvije osobe, od kojih je jedna bivši sudac Državnog savjeta a sadašnji advokat, blizak desnoj stranci Nova demokracija koja se izjasnila da će glasati sa "da", dok vlada pravi kampanju da se na referendumu glasa sa "ne".

Razlog za ovo odbacivanje do sada nije objavljen.

Podnositelji predstavke su tražili od Državnog savjeta da otkaže referendum jer njegovo organiziranje krši član 44 ustava, koji određuje da se referendum ne može organizirati zbog pitanja koja se odnose na "javne financije".

Drugi argument koji navode podnositelji predstavke je da je referendumsko pitanje previše složeno i "tehničko".

Birači treba da odgovore na pitanje: "Treba li prihvatiti nacrt sporazuma koji su 25. juna prezentirali Evropska komisija, Centralna evropska banka i Međunarodni monetarni fond na sastanku Eurogrupe i koji se sastoji od dva dijela, reformi za dovršenje programa koji je u toku i preliminarne analize održivosti duga".

XS
SM
MD
LG