Dostupni linkovi

Savet UN za ljudska prava usvojio rezoluciju o ratu u pojasu Gaze


Savet UN za ljudska prava usvojio je danas u Ženevi rezoluciju u kojoj se poziva da pred lice pravde budu izvedeni svi počionici zločina za vreme kratkog izraelsko-palestinskog rata prošle godine u pojasu Gaze.Rezolucija, koju je predložio Pakistan, podržalo je 45 zemalja, među kojima Francuska, Velika Britanija i Nemačka. Jedino su SAD glasale protiv, dok je pet država, među kojima Indija i Kenija, bilo uzdržano.

Izraelski predstavnik Evijatar Manor ocenio je rezoluciju "provokativnom", dok je tekst pozdravio palestinski predsedanik Ibrahim Hraiši.

Rezolucija je usvojena posle junskog izveštaja istražne komisije UN o konfliktu u Gazi u kojem se zaključuje da postoji mogućnost da su u tom sukobu "počinjeni ratni zločini".

U tekstu se ne pominje ko su počinioci zločina već se navodi da "svi oni koji su kršili međunarodno humanitarno pravo, treba da budu kažnjeni".

Iako Savet UN za ljudska prava nema nadležnost da predloži procesuiranje u Međunarodnom krivičnom sudu (za ratne zločine), u rezoluciji se pozivaju Palestinci i Izraelci da u potpunosti sarađuju s tim sudom.

Izrael je 8. jula 2014. najpre pokrenuo vazdušnu, potom i kopnenu vojnu operaciju na pojas Gaze kako bi odgovorio na raketne napade sa tog područja na jug Izraela.

U tom konfliktu, dugom 50 dana, poginulo je oko 2.200 Palestinaca, od kojih 500 dece, dok su sa izraelske strane stradale 73 osobe, uključujući 67 vojnika.

XS
SM
MD
LG