Dostupni linkovi

Picula: Genocid u Srebrenici je sramota i Evrope


Kao predsjednik Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom, zastupnik Tonino Picula predsjedao je danas zajedničkim sastankom Izaslanstva i Radne skupine za zapadni Balkan Odbora za vanjske poslove povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici, s organizacijama civilnog društva iz BiH.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici Pokreta „Majke enklave Srebrenica i Žepa“, udruženja Žene-Žrtve rate, udruženja „Majke Srebrenice“, Koalicije za REKOM, studentskih organizacija iz Srebrenice te Inicijative mladih za ljudska prava.

„8.000 muškaraca i dječaka - vaši susjedi, prijatelji, rođaci, muževi, braća i sinovi – ubijeno je pred vratima međunarodne zajednice i na pragu ujedinjene Europe!“, poručio je zastupnik Tonino Picula, dodavši da genocid u Srebrenici – osim stravične tragedije i teškog zločina, predstavlja i sramotu za tzv. međunarodnu zajednicu, uključujući i zemlje Europe.

Predstavnicima NGO-a poručio je da bi volio čuti o pomirenju među Bošnjacima i Srbima, iako zna da postoje mnogi koji otežavaju svaki takav napor, zbog čega je još uvijek jako teško vidjeti bilo kakav napredak.

„Ratko Mladić i Radovan Karadžić izvedeni su pred lice pravde ali hoće li završna presuda donijeti pomak u pomirenju i koliko je vremena potrebno da ono započne? Možemo li očekivati razvoj događaja sličan odnosima između Njemačke i Poljaka ili ipak onakav kakav vidimo između Turaka i Armenaca?“, zaključio je Picula u svom govoru.

Picula je izvijestio skup da će parlamentarna konferencija predsjednika danas odlučiti o usvajanju nove rezolucije o Srebrenici te najavio da će sljedeći tjedan kao predsjednik Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom, boraviti u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG