Dostupni linkovi

Hrvatska: Javni dug raste, nužne hitne reforme


Iznos hrvatskog javnoga duga od 288,5 milijardi kuna na kraju ožujka znači da je njegov udio u BDP-u narastao do razine od 87,7 %, upozorava najnovija analiza Hrvatske gospodarske komore.

Oni najavljuju da će nastavak takvih tendencija kretanja javnog duga dovesti do kraja godine do zabrinjavajućih 90 % BDP-a, što je izuzetno visoka razina za zemlju relativno niskog stupnja razvijenosti. Riječ je - tvrde - o dugoročno neodrživoj razini duga koja sa sobom nosi visoke rizike u vezi s izglednim povećanjem razine kamatnih stopa te moguće međuvalutarne promjene na svjetskom tržištu.

Iako je to još daleko od situacije u kojoj se nalazi Grčka (u kojoj je krajem prošle godine javni dug dosegao 177,1 % BDP-a), tendencije kretanja jasno upozoravaju na posljedice neprovođenja strukturnih reformi i zanemarivanja potrebe provedbe fiskalne konsolidacije, stoji u analizi koju potpisuje . direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

Osim toga, pri trenutno stagnantnom gospodarskom rastu i predvidivo niskim stopama rasta u narednim godinama, i uz smanjivanje proračunskog deficita, nastavit će se rast javnog duga zbog efekta tzv. „grude snijega“. Stoga analiza HGK inzistira na hitnom ubrzanju provedbe strukturnih reformi koje bi, s jedne strane, omogućile održivo smanjenje proračunskog deficita te, s druge strane, podigle potencijalnu stopu rasta, što bi omogućilo zaustavljanje rasta i potom opadanje udjela javnog duga u BDP-u.

XS
SM
MD
LG