Dostupni linkovi

Lagard: Grčka treba da se ponaša odraslije


Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristin Lagard izjavila je sinoć da je potrebno da sa Grčka u pregovorima o nastavku pomoći "ponaša malo odraslije".

"S obzirom na neizvesnost, konfuziju i stalne preokrete, mislim da je neophodno malo odraslije ponašanje", rekla je ona za CNN.

Sredinom juna, Lagard je izazvala senzaciju tražeći da razgovara "sa odraslima u sali", čime je implicitno kritkovala delegaciju Grčke. Potom su pregovori Atine i njenih kreditora (EU, ECB, MMF) propali, a u nedelju će se u Grčkoj održati referendum o tome da li će se nastaviti ili prekinuti saradnja s poveriocima.

Grčka je prva razvijena zemlja koja nije platila dug MMF-u, te je od srede automatski lišena njegove pomoći.

"To svakako nije dobra vest za MMF, ali MMF je jak", odgovorila je direktorka, uveravajući da se "jako" nada rešavanju finansijskog spora sa Atinom.

Po Kristin Lagard, grčko pitanje mora biti rešeno "pravedno" da ne bi nastao utisak da je Grčka dobila "poseban tretman" MMF-a. "Kada pogledate druge krajeve sveta (u krizi), zemlje moraju da preduzmu teške mere", rekla je ona i primetila da najbogatiji stanovnici Grčke treba da tome doprinesu plaćanjem poreza.

XS
SM
MD
LG