Dostupni linkovi

Evrogrupa: Nema nastavka pregovora pre referenduma u Grčkoj


Ministri finansija evrozone isključili su danas mogućnost pregovora s Grčkom pre referenduma u toj zemlji, izjavio je danas u Briselu slovački predstavnik Evrogrupe Peter Kazimir."Evrogrupa je ujedinjena u stavu da sačeka rezultate referenduma za nastavak pregovora s Grčkom", rekao je Kazimir i dodao da su ministri finansija danas održali telefonski sastanak posvećen Grčkoj, kojoj je juče istekao rok da otplati 1,6 milijardi evra duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i kojoj preti bankrot i izlazak iz evrozone.

Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je danas u proglasu koji su prenele TV-stanice da, bez obzira na ishod nedeljnog referenduma o sporazumu s poveriocima 5. jula, nije ugrožen ostanak Grčke u zoni evra i istakao da on lično garantuje za sigurnost uloga u bankama.

Grčki mediji tumače da je Ciprasov ton ukazao da on neće odustati od referenduma, iako se nagađalo da bi mogao opozvati tu odluku, a kategorično je tvrdio da "Ne" na referendumu "ne otvara pitanje izlaska iz zone evra".

XS
SM
MD
LG