Dostupni linkovi

Papa pozvao evropske lidere da razriješe grčku krizu


Papa Franjo je danas apelovao na lidere Evropske unije da donesu odgovorne odluke u cilju razrješenja grčke krize, dodajući da ljudsko dostojanstvo mora da ostane u centru rješenja tog problema.

U saopštenju zvaničnog Vatikana se navodi da je papa zabrinut zbog društvenih posljedica krize i posljedica po grčke porodice, prenio je Reuters.

"Dostojanstvo ljudskog bića mora da ostane u centru svih političkih i tehničkih debata, kao i donošenja odgovornih odluka", istakao je poglavar Rimokatoličke crkve, pozvavši sve vjernike da se mole za grčki narod.

Grčki premijer Aleksis Cipras je kasno sinoć poručio međunarodnim kreditorima da bi Grčka mogla da prihvati gotovo sve uslove novog sporazuma o pomoći ukoliko neki uslovi budu izmenjeni, ali je zvanični Berlin poručio da ne može da se pregovara o novom sporazumu prije referenduma koji je Atina zakazala za nedelju 5.juna.

U zamjenu za prihvatanje sporazuma uz određene uslove, Cipras traži od međunarodnih kreditora zajam od 29 milijardi eua, koliko je Grčkoj potrebno da isplati sve dugove koji dolaze na naplatu u naredne dvije godine.

XS
SM
MD
LG