Dostupni linkovi

Vučić dobio novu britansku rezoluciju s elementima ruske


Premijeru Srbije, Aleksandru Vučiću uručena je danas nova, izmijenjena varijanta britanske rezolucije o Srebrenici, u koju su unijeti elementi ruske rezolucije, potvrđeno je Tanjugu iz najmanje dva izvora.

Prema izvorima Tanjuga, Vučić je novi tekst britanske rezolucije dobio po dolasku u Budimpeštu, gdje danas sa Viktorom Orbanom predsjedava zajedničkoj sjednici dvije vlade.

U britanskoj varijanti rezolucije genocid u Srebrenici je nazvan genocidom.

Ruskom rezolucijom osuđuju se "najteži zločini koji zabrinjavaju međunarodnu zajednicu kao cjelinu, a koji su počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji nad osobama različitog etničkog porijekla i vjeroispovesti".

Beogradski Blic saznaje da je u novom tekstu ublažen dio na koji je Vučić imao primjedbu, a koji se odnosio na seksualne zločine.

U novom tekstu britanske rezolucije sada piše da su seksualne zločine činili svi učesnici u konfliktu, a naglašeno je da postojanje genocida ne smije da se negira.

Prema Blicu, Vučić razmišlja da 7. jula prisustvuje sjednici Savjeta bezbjednosti UN, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o rezoluciji o Srebrenici.

XS
SM
MD
LG