Dostupni linkovi

Češka traži da EU otvori kampove za izbeglice u Africi


Češka traži da Evropska unija otvori kampove za izbeglice u Africi i na Bliskom istoku ili čak stvori posebnu enklavu u kojoj bi izbeglice čekale da im se eventualno odobri azil i u koje bi evropske zemlje mogle da vraćaju nelegalne imigrante, izjavili su premijer Bohuslav Sobotka i vicepremijer i ministar finansija Andrej Babiš.

"Islamska država, terorizam i nekontrolisana imigracija predstavljaju za Evropu veću pretnju nego sukob ili hladni rat sa Rusijom. EU je potreban njen Elis ajlend, znači da se otvore izbeglički kamp na južnom i istočnom Mediteranu u kojima bi se pobrinuli za ljude koji traže azil i rešavali njihove zahteve. Cilj mora da bude kontrolisana migracija", kazao je vicepremijer Babiš.

Potpredsednik češke vlade kazao je da EU ne mora da čeka da takve kampove eventualno otvore UN, već može da se dogovori sa zemljama severne Afrike i Bliskog istoka sama.

Po njegovoj oceni moralo bi da se revidira i međunarodno pravo, tako da bude moguće da se brodovi sa nelegalnim izbeglicama vraćaju u one zemlje iz kojih su isplovili a ključno je da se za takav projekt obezbedi podrška svih svetskih sila uključujući tu i SAD i Rusiju i regionalnih kao što je Saudijska Arabija.

"Evropa mora da brani šengenski prostor direktno na granicama. Međutim, zato što tone radi, Mađari na granici grade plot. Ukoliko nešto ne počne da se rešava svaka zemlja će stvari rešavati sama što može da dovede do raspada šengenskog prostora" upozorio je Babiš.

XS
SM
MD
LG