Dostupni linkovi

Kuba i SAD otvaraju amabasade


Sjedinjene Američke Države i Kuba dogovorile su se da otvore ambasade u prestonicama dve zemlje, što je do sada najveći korak koji je načinjen u obnavljanju bilateralnih odnosa posle više od pola veka neprijateljstva.

Očekuje se da će predsednik SAD Barak Obama danas u Beloj kući saopštiti detalje ovog dogovora, pre kome bi američka ambasada u Havani trebalo da bude otvorena već tokom jula.

SAD i Kuba počele su pregovore o ponovnom uspostavljanju diplomatskih predstavništva nakon decembarske iznenadne objave da su vođeni tajni pregovori dve zemlje, koji su doveli do sporazuma o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa.

Za Obamu, okončanje perioda loših odnosa sa Kubom najznačajniji je domet u spoljnoj politici, do koga dolazi pred kraj svog drugog mandata u Beloj kući.

Jedan član Obamine administracije potvrdio je da je postignut dogovor o otvaranju ambasada, ali je zahtevao da ostane anoniman, jer nije ovlašćen da o ovoj temi govori pre predsednika.

Očekuje se da na otvaranju ambasade u Havani bude državni sekretar Džon Keri, koji je ranije izjavio da će biti u Havani na tom događaju, kada do sporazuma dođe.

XS
SM
MD
LG