Dostupni linkovi

Atina nije platila dug MMF-u, strahuje se od bankrota Grčke


Međunarodni monetarni fond potvrdio je da mu Atina nije platila dug od 1,6 milijardi eura do isteka roka u ponoć, čime je Grčka postala prva razvijena država koja nije na vrijeme vratila novac ovoj instituciji.

Direktor MMF-a Kristin Lagard planira da izvijesti upravni odbor Fonda o ovoj situaciji. Portparol MMF-a Geri Rajs izjavio je da Atina može dobiti dodatna sredstva tek kada postojeći dug bude izmiren.

On je potvrdio da je Grčka juče zatražila produženje roka i dodao da će upravni odbor "u dogledno vrijeme" razmotriti to pitanje.

Ministri finansija zemalja eurozone prethodno su sinoć odbili zahtjev Grčke da ovoj zemlji daju novi, dvogodišnji zajam. Sa istekom programa isplate finansijske pomoći, takođe u ponoć, Grčka više nema pristup milijardama evra iz namjenskih fondova. Ministri finansija Eurozone danas će na sastanku ponovno razmatrati pitanje grčke krize.

Finansijska tržišta strahuju da će Grčka bankrotirati i izaći iz eurozone, a bonitetne agencije u međuvremenu su dodatno snizile kreditni rejting Atine.

XS
SM
MD
LG