Dostupni linkovi

Ivan Brajović napustio crnogorski SDP


Grupa funkcionera crnogorske Socijaldemokratske partije (SDP) Crne Gore, na čelu sa potpredsednikom stranke Ivanom Brajovićem, napustila je danas tu partiju, pošto na sednici stranačkog Glavnog odbora nije usvojena njegova platforma za jedinstvo partije.Brajović je bio protivkandidat lideru SDP Ranku Krivokapiću za predsednika partije, na kongresu koji je održan 3. juna, kada nije dobio većinsku podršku.

Brajović je rekao da će on, kao ministar pomorstva i saobraćaja i Vujica Lazović , kao potpredsednik Vlade Crne Gore, zadržati svoje mandate. Kako je Brajović saopštio i dvojica poslanika SDP u crnogorskom parlamentu, koji su ga podržali za predsednika partije, zadržaće taj mandat, ali kao nezavisni poslanici.Predsednik SDP Krivokapić je, nakon današnje sednice Glavnog odbora i odluke Brajovića i njegove grupe, rekao da je trebalo ranije da "sankcioniše" one funkcionere stranke koji se, kako je objasnio, nisu oduprli lošem uticaju vlasti.

Današnji raskol SDP je posledica višemesečne krize u stranci čiji se neki poslanici, u dužem periodu, prilikom glasanja u parlamentu, često priklanjaju predlozima opozicije, iako je ta partija koalicioni partner u državnoj vlasti Demokratske partije socijalista (DPS).

Lider DPS-a , i premijer, Milo Đukanović je zato više puta kritikovao SDP da se u parlamentu ponaša kao opozicija Vladi u kojoj ima svoje ministre. Đukanović je, nedavno, na kongresu DPS, ocenio da je to "nelegitimna parlamentarna većina", do sada nepoznata u političkoj praksi, kao i da se njegova Vlada, objektivno, nalazi u statusu manjinske vlade.

Posle raskola u SDP nije izvesno kako će funkcionisati sadašnja crnogorska vlada i da li će novonastala situacija ubrzati održavanje parlamentarnih izbora, koji bi, redovno, trebalo da se održe na jesen 2016. godine.

XS
SM
MD
LG